mosogatószifon
Otthon

5 dolog, amit érdemes tudni a mosogatószifonról!

A legtöbben nem tulajdonítanak nagyobb jelentőséget egy mosogatószifonnak, pedig igen komoly feladata van a mindennapok során ennek az egyébként nem túl nagy berendezésnek. Tipikusan az a kiegészítő ez a konyhában, amelynek fontosságára akkor döbben rá az ember, amikor valami miatt meghibásodik. Pontosan ezért érdemes tudni néhány fontos dolgot minderről. Összegyűjtöttük a négy leglényegesebb tudnivalót.

Nagyon fontos feladata van!

Hogy pontosan mi is egy mosogatószifon feladatköre? Nos, egy ilyen szerkezet fő feladata a mosogatóvíz elvezetése, ám emellett számos más fontos funkció is hárul erre a szerkezetre. Felelős ugyanis a kellemetlen szagok visszaáramlásának megakadályozásáért, valamint a nagyobb szennyeződéseket felfogásáért is. Ahhoz azonban, hogy ezeket a feladatokat maradéktalanul el tudja látni, érdemes körültekintőnek lenni, amikor mosogató szifont vásárol az ember.

Számos különböző típus létezik

Léteznek burás, íves, valamint hattyúnyakas kialakítású szifonok is, amelyek mind ideálisak, ám természetesen nem mindegy, hogy az adott helyre melyiket választjuk. Hiszen minden egyes hely más-más megoldást kíván és nem léteznek olyan univerzális szifonok, amelyek mindenhova egyaránt maradéktalanul illeszkednek. Arról, hogy pontosan mire kell odafigyelni, a következő pontban beszélünk részletesen.

Mit érdemes figyelembe venni vásárlás előtt?

Első körben mindenképpen a műszaki paramétereket kell figyelembe venni, hiszen máris könnyedén leszűkíthető a kör például azzal, hogy egy-vagy kéttálcás mosogatóról van-e szó. Emellett pedig figyelembe kell venni azt is, hogy ha egy mosogató eldugul, abban általában a szifon a hibás. Éppen azért annak érdekében, hogy ne küzdjön az ember folyamatosan ezzel a problémával, olyan méretű szifont kell választani, amelynek a teljes keresztmetszete át tud öblítődni, vagyis kicsi a lehetőség a lerakódásra. Ehhez ideális, ha ennek a szerkezetek a teljes keresztmetszete legalább DN40. Emellett érdemes kerülni a megfelelő áramlást lassító kosz- és zsírcsapdákat is a szifonban, vagyis minél egyszerűbb a felépítése, annál jobb. Ha ezek a feltételek teljesülnek, a mosogató szifon öntisztító lesz és csak kevés esély marad a dugulásra.

mosogatoszifon

Más a helyzet, ha mosogatógép is van rákötve!

Abban az esetben, ha egy szifonba mosogatógép vagy mosógép is van bekötve, megint más a helyzet. Ilyenkor ugyanis mindenképpen érdemes kétkamrás összekötő csövet használni. Ennek az az oka, hogy ez a mosogatógépből érkező vizet a szifon felé tereli és nem kell amiatt aggódni, hogy a mosogatótálcában köt ki a koszos víz.

Érdemes odafigyelni a helytakarékosságra is, de nem bármi áron!

Az univerzálisan beépíthető, helytakarékos szifonok amellett, hogy könnyítik a szerelést, az ideális beépítést is lehetővé teszik. Helytakarékosság szempontjából sokan választják azt a megoldást, hogy egy passzoló méretű gégetömlővel oldják meg a bekötést, ám ez hosszú távon egyáltalán nem kifizetődő. Sőt, akár újra és újra kialakuló gondokhoz is vezethet mindez, hiszen a bekötőcső bordázatában nagyon könnyen lerakódnak az apróbb szennyező anyagok és ételmaradékok is.

mosogatoszifon

Érdemes megbízható helyről vásárolni

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy bizony igen fontosa feladata van a mosogatószifonoknak, éppen ezért ajánlott megbízható helyről vásárolni, ahol biztosan minőségi termékek között válogathatunk.

Egyértelműen egy nagyon fontos konyhai kiegészítőről beszélünk, amikor a mosogatószifonról van szó. Viszont ha egyszer megtalálja az ember az adott helyre tökéletesen illeszkedő típust, hosszú ideig nem lesz vele gondja és élvezheti a működése minden előnyét.

A rovat további cikkei