térkő lerakása
Kert

3 térkövezési hiba és elkerülésük

A térkövek népszerű burkolati anyagok autóbehajtók, gyalogos bejárók és kerti utak készítéséhez. Megfelelően lefektetve szuperül díszítik az adott kültéri területet, ugyanakkor kényelmes felülethasználatot tesznek lehetővé. Sajnos a térkő beépítésénél könnyen hibázhatunk. Az alábbiakban a 3 leggyakoribb útburkoló bűnt ismertetjük. Ha te is térkő lerakást tervezel, akkor mindenképp tarts velünk!

A térkövek érintkezéses elhelyezése

Ez egy nagyon gyakori hiba a térkő- és a járdalap elemek elrendezése során. Egyes, kevésbé tapasztalt vállalkozók a szükséges 3 milliméteres távolság megtartása nélkül rakják le a lapokat. Az érintkezésbe helyezett kocka hozzányomódhat a szomszédjához, és így kevésbé lesz ellenálló a változó hőmérséklet vagy a terhelés okozta alakváltozásokkal szemben. A tompa burkolókő felülete hajlamos a széleken sérülésre, és jelentős hátrány lehet a felületi koptatóréteg letöredezése is. Ezért a térköveket mindig az egyes elemek közötti körülbelül 3 milliméteres távolsággal kell lerakni.

Helytelenül beállított szintezés

A térkő burkolat szintjének meghatározása a folyamat egyik nagyon fontos szakasza. Sajnos gyakran kiderül, hogy a munkát rosszul végzik el, és ezeknek a hibáknak a jelentős része a térkövek lerakásakor a túl magas vagy túl alacsony szint beállításából származnak. Ezért ne feledd, hogy a térkő szintjének mindig kissé magasabbnak kell lennie a virágágyások szintjénél. Ennek köszönhetően a laza termőtalaj nem ömlik ki a felületükre. Ellenkező esetben a gyeppel érintkező térkő kockát tegyük vízszintbe! Ebben az esetben érdemes a két zóna szintjét egyenlővé tenni, így kényelmesen nyírhatod majd a füvet.

Rosszul végzett alapozás

Az alapozás nem megfelelő kivitelezése egy másik gyakori hiba a térkövek lerakásakor. Az alapozás biztosítja a terep stabilitását, és azt szakszerűen kell elvégezni. A leggyakoribb szabálytalanságok a terep rossz tömörítéséből, túl vékony aljzatból vagy az alapozás helytelenül kiválasztott vastagságából állnak. Eközben a jól elkészített alapot a terepviszonyokhoz és a felület rendeltetésszerű használatához kell igazítani. Az alapozás vastagsága nagyon változatos, 15 és 45 centiméter között változhat. A megfelelő alapozásra szánt adalékanyag szemcse méretének 0–50 milliméteresnek kell lennie. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az alapon 3-5 centiméter vastagágyazó réteget szükséges elhelyezni.

A rovat további cikkei