Napelemes tetőcserép
Lakásfelújítás Otthon

Napelemes tetőcserép

A magyarok találékonysága napjainkban is érvényes! A nálunk kevesek által ismert napelemes tetőcserép magyar szabadalom. A kifejlesztett technológia ötvözi a hagyományos tetőcserepet a fejlett, és egyre jobban elterjedő napelemes áramfejlesztő technológiával.

Előnyei
Jelentős előnye, hasonlóan, a tetőcseréphez bárhova telepíthető, építhető, bővíthető, akár elemenként is variálható. A hagyományos napelemek összekötése minden esetben vezetékigényes. Ez esetben viszont napelemes tetőcserép nem minden eleme igényel vezetékes összekapcsolás, mert vezeték nélkül is összekapcsolhatók. Természetesen egy-egy cserép önmagában nem nyújt nagy teljesítményt, de az egyes elemek által fejlesztett energia összeadódik, és így a napeleméhez hasonló eredményt érhetünk el.

Másik nagy előnye a napelemmel szemben, hogy jóval kisebb súllyal rendelkezik, a tetőt épp ezért „fölöslegesen” nem terheli, így elkerülhetjük a nem várt baleseteket.

Miért gazdaságos?
A szabadon variálható elemek által jóval költséghatékonyabban beruházható a napelemes tetőrendszer, mert igény szerint bővíthetőek, helytakarékosabbak, sőt egyes esetekben sem külön áramvezető gyűjtősínt, és már említett kábeleket sem kell használni mert azok már eleve be vannak építve a napelemes tetőcserepekbe.

Működése:
Működése a napeleméhez hasonló. Napközben a napfény hatására beindul az elektromos energia termelés. Ahhoz, hogy éjszaka is termeljen áramot az egyes tetőcserepekbe is be van építve a saját, tölthető akkumulátor. A fény hatására az akkumulátorok föltöltődnek, és éjszaka, ezek az akkumulátorok fejlesztik az áramot, így a napelemes cserepek működése, energiatermelése folyamatos. Igény szerint elérhető az akkumulátor nélküli tetőcserép is, ez esetben a napelem csak a közvetlen fogyasztókat látja el.

Inverter igény:
A jó minőségű napelemes tetőcseréphez bármely DC/CD, DC/AC inverterrel felhasználható.
Mint minden technológia esetben ez is meghibásodhat, a meghibásodott elem hiba esetén azonnal jelez, így csak a hibás elemet kell cserélni a rendszert érintetlenül lehet hagyni.

A rovat további cikkei