Bougainvillea
Kert

Bougainvillea teleltetése

A bougainvillea igen kedvelt hazánkban is, azonban a mediterrán növényekhez hasonlóan a teleltetése nem egyszerű feladat. Fedett, fagymentes helyen könnyen átteleltethető. Vizsgáljuk át nincs-e kártevő rajta, és metsszük meg az ágait.

A Dél-Amerikában őshonos murvafürt (Bougainvillea) főként latin néven ismert, különösen a szubtrópusi és trópusi területeken található meg, itt vadon is megél. Rendkívül dekoratív, de nem a tölcséres virágai miatt, hanem a feltűnő színű pergamenszerű fellevelek miatt.

Bougainvillea teleltetése

A bougainvillea teleltetése

Egyre többek rendelkeznek manapság hazánkban is télikerttel, így számukra nem jelent problémát a mediterrán növények megfelelő átteleltetése. A murvafürt amilyen jól viseli a nyári forróságot, úgy a téli fagyokra meglehetősen érzéken. Amennyiben nem rendelkezünk, akkor figyelni kell, már ősszel is, hogy időben helyezzük el védett, világos helyre.  Alkalmas rá folyosó, ablakkal rendelkező garázs is. Hőmérséklet szempontjából legideálisabb a 10-15 Celsius fok. A dézsája alá mindig helyezzük például hungarocell téglát.

Előkészületek

A bougainvillea teleltetése előtt érdemes a növényt alaposan átvizsgálni, és a portalanítani. A virágvégeket vágjuk vissza, majd alakító metszést végezzünk. A metszésre nem csak az ősz, hanem a tavasz eleje is alkalmas.

Öntözés

A pihenő időszakban világos helyen csak igen ritkán, és mérsékelt öntözést igényel, épp annyit, hogy ne száradjon ki a földje, és ne tápoldatozzuk. A kártevői például a pajzstetvek télen is megtámadhatják, ezt érdemes időnként ellenőrizni.

Kihelyezés tavasszal

A bougainvillea tavasszal, ha megfelelő a fény és a hőmérséklet ismét elkezd leveleket hozni. Fokozatosan emelhetjük az öntözővíz mennyiséget, és a tápoldatozást is megkezdhetjük. A kertbe, teraszra való kihelyezéssel várjuk meg a fagyok elmúltát, és a napi tartós 15 fok feletti hőmérséklet beálltát.

A rovat további cikkei